V 82. letu starosti se je po težki bolezni poslovil Vlado Gerbec, vodilni slovenski kinolog in strokovnjak za delo reševalnih psov.

Vlado Gerbec je bil eden od začetnikov organiziranega šolanja reševalnih psov v Sloveniji. Leta 1969 se je s svojim psom Pargom udeležil prvega lavinskega tečaja Gorske reševalne službe in Kinološke zveze Slovenije v Tamarju. Kasneje je postal tudi inštruktor za delo lavinskih psov ter inštruktor za delo reševalnih psov I. in II. stopnje.

Že od začetka svojega kinološkega delovanja si je pot utiral kot kinološki sodnik, sprva se je posvetil sojenju zunanjosti psov, kasneje pa predvsem delu službenih psov. Bil je tudi eden od pobudnikov za začetek izdajanja glasila Kinolog, od leta 1989 mednarodni sodnik za delo reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije in FCI, od leta 1997 pa tudi mednarodni sodnik za delo reševalnih psov Mednarodne zveze reševalnih psov IRO.

Bil je začetnik in starosta na področju reševanja s psi v Sloveniji in v tujini. Izkušnje, pridobljene v praksi, je ves čas svojega kinološkega udejstvovanja delil s kolegi in svoje znanje prenašal na mlajše kinologe ter pripravnike sodnike za delo reševalnih psov. Kot vodnik in kot poveljujoči je Gerbec sodeloval v več kot 100 reševalnih in iskalnih akcijah.

Dolga leta je bil predsednik Komisije za reševalne pse pri Kinološki zvezi Slovenije, poveljnik Enot reševalnih psov Slovenije in član Upravnega odbora KZS.

Med kolegi je veljal za odličnega organizatorja in je zaslužen za izjemen napredek in prepoznavnost slovenske kinologije tako doma kot tudi v tujini.

“Spoštovali bomo njegovo bogato dediščino in ga ohranili v spominu,” so zapisali v Kinološki zvezi Slovenije.

Vir: svet24.si